Pieczona golonka miodowo-piwna
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżka soli
- Marynata:
- 1 butelka ciemnego, łagodnego piwa, o miodowym aromacie
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki ostrej musztardy miodowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 ziarna ziela angielskiego rozgniecione
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, dokładamy do mięsa. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 1,5 godziny.
Miód, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy bardzo dokładnie. Dolewamy piwo i jeszcze raz mieszamy.
Golonki studzimy i nacinamy skórę, nacieramy bardzo dokładnie powstałą marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą płynu z marynaty i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 50 minut, z czego 20 minut pieczemy pod przykryciem, a kolejne 30 bez przykrycia. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy i pieczywa.
Miód, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy bardzo dokładnie. Dolewamy piwo i jeszcze raz mieszamy.
Golonki studzimy i nacinamy skórę, nacieramy bardzo dokładnie powstałą marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą płynu z marynaty i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 50 minut, z czego 20 minut pieczemy pod przykryciem, a kolejne 30 bez przykrycia. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy i pieczywa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W