Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

  • 1,2 kg ogórków kiszonych
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 15 dag selera
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka kromek żytniego razowego chleba na zakwasie
  • 2 łyżki obranego drobno pokrojonego imbiru
  • 2 łyżki posiekanych gałązek świeżego rozmarynu
  • 1,2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szczypta przyprawy 5 smaków
  • 400 ml płynnego mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 2 litry wody
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utarty seler i drobno posiekany imbir podsmażamy na oliwie ze szczyptą przyprawy 5 smaków, gałką muszkatołową i pieprzem. Wlewamy wodę i dorzucamy ziemniaki. Po ok. 10 minutach gotowania dorzucamy ogórki pokrojone w kostkę, oraz wodę z ogórków, odkrojone skórki z chleba razowego. Następnie dosypujemy soli. Po kilku minutach dodajemy pokrojone liście świeżego rozmarynu. Gotujemy zupę aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy 200 ml mleka kokosowego, jeszcze raz zagotowujemy i gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA