Zupa cebulowa zapiekana
Oceń przepis:
Składniki:
- 1 litr rosołu
- 1 kg cebuli
- 1-2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- ½ łyżeczki kminku
- 1 liść laurowy
- tymianek
- ew. szałwia
- kromki bagietki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ser żółty
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplasterki. Przesmażamy na maśle, aż będzie miękka i złota. Dodajemy czosnek i sól, dalej dusimy ok. 30 minut. Posypujemy mąką i mieszamy dokładnie. Podlewamy winem i zagotowujemy. Dolewamy bulion, gotujemy. Doprawiamy całość kminkiem i pieprzem. Przelewamy do żaroodpornych kokilek. Układamy nań po kromce bagietki i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 220 st. ok. 10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W