Boczniaki panierowanie podane z czosnkowym majonezem
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Składniki:
- 250 g boczniaków
- olej
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki wody
- spora szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- ¼ łyżeczki papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- szczypta soli
Majonez:
- 2 szklanka mleka sojowego niesłodzonego (inne mleko się nie nadaje!)
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 główki pieczonego czosnku
- 2 łyżeczki dobrej musztardy
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki czarnej soli
- biały pieprz
- 2 szklanki delikatnego oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Następnie dodać wodę i przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać dość sporo oleju i go rozgrzać. W tym czasie boczniaki obtoczyć w panierce i jak olej już się rozgrzeje, wrzucić je na patelnię. Boczniaki obsmażać z obydwu stron przez 3-4 minuty. Podawać z wegańskim majonezem i ulubionymi dodatkami. Aby przygotować majonez, należy wlać mleko i ocet do blendera kielichowego i miksować przez 2 minuty. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksować kolejne 2 minuty. Następnie nie przerywając miksowania powoli, cienkim strumieniem wlewać olej – ja wlewam go przez dziubek miksera. Gotowy majonez przełożyć do czystego słoiczka i włożyć do lodówki, po godzinie w lodówce dodatkowo stężeje.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź