Tofurnik pomarańczowy z chili
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- (na tortownicę o średnicy 18-21 cm)
- Spód:
- 100 g ciastek owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
Masa tofurnikowa:
- 2 kostki tofu naturalnego po 180 g
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3/4 szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- do obsypania: cynamon oraz cayenne
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu: wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na grube okruchy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przy pomocy palców tortownicę wycisnąć okruchami, a następnie odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas miksując.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2 - 3 godziny.
Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wysypać pokruszony spód, przy pomocy palców tortownicę wycisnąć okruchami, a następnie odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy: wszystkie składniki poza mlekiem umieścić w misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo wlewać mleko cały czas miksując.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tofurnikową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać, następnie wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec kolejne 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjąć go na blat i studzić przez przynajmniej 2 - 3 godziny.
Przygotowanie polewy: w niedużym rondelku podgrzać wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na bok do schłodzenia na 30 minut. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać ostudzoną polewą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta wegańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W