Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 4)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 230 g ciepłego napoju migdałowego
- 8 g siemienia lnianego sproszkowanego w moździerzu
- 50 g aquafaby
- 8 g suchych drożdży
- 80 g cukru
- 120 ml oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 g oleju kokosowego lub margaryny roślinnej
Dodatkowo:
- 700 g świeżych truskawek
- 30 g oleju kokosowego do posmarowania ciasta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta. Suche składniki umieść w misie miksera. Wyrabiaj około 10 minut. Stopniowo dodawaj ciepły napój migdałowy. Na koniec dodaj olej i wyrabiaj kolejne 5 minut. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podziel na kawałki o wadze 90 g.
Składniki na kruszonkę połącz ręcznie do powstania kruszonki. Wstaw do lodówki.
Wyjmij ciasto z miski i chwilę ugniataj. Podziel na kawałki o wadze 90 g. Każdy kawałek uformuj w kulę, następnie spłaszcz, a w środku zrób zagłębienie. W to zagłębienie włóż pokrojone truskawki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
Po tym czasie drożdżówki posmaruj rozpuszczonym olejem kokosowym i obsyp je kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut do złotego koloru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź