Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 4)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 230 g ciepłego napoju migdałowego
  • 8 g siemienia lnianego sproszkowanego w moździerzu
  • 50 g aquafaby
  • 8 g suchych drożdży
  • 80 g cukru
  • 120 ml oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 60 g oleju kokosowego lub margaryny roślinnej
Dodatkowo:
  • 700 g świeżych truskawek
  • 30 g oleju kokosowego do posmarowania ciasta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta. Suche składniki umieść w misie miksera. Wyrabiaj około 10 minut. Stopniowo dodawaj ciepły napój migdałowy. Na koniec dodaj olej i wyrabiaj kolejne 5 minut. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podziel na kawałki o wadze 90 g.

Składniki na kruszonkę połącz ręcznie do powstania kruszonki. Wstaw do lodówki.

Wyjmij ciasto z miski i chwilę ugniataj. Podziel na kawałki o wadze 90 g. Każdy kawałek uformuj w kulę, następnie spłaszcz, a w środku zrób zagłębienie. W to zagłębienie włóż pokrojone truskawki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.

Po tym czasie drożdżówki posmaruj rozpuszczonym olejem kokosowym i obsyp je kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut do złotego koloru.

 



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA