Pulpety wieprzowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 jaja
- 200 g bułki tartej
- 8 g soli
- 3 g pieprzu
- 0,5 l bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku
- 30 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 50 ml oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do miski, doprawiamy, mieszamy z cebulą i jajkami. Wyrabiamy masę tak, żeby mięso się nie kleiło i dobrze formowało. Formujemy małe kulki po 30 - 40 g. Panierujemy w bułce i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Całość podlewamy bulionem i gotujemy około 10 min. Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zaciągamy sos masłem oprószonym w mące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W