Pulpety wieprzowe

Pulpety wieprzowe
Oceń przepis:
79 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 jaja
  • 200 g bułki tartej
  • 8 g soli
  • 3 g pieprzu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • mały pęczek koperku
  • 30 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso mielone wkładamy do miski, doprawiamy,  mieszamy z cebulą i jajkami. Wyrabiamy masę tak, żeby mięso się nie kleiło i dobrze formowało. Formujemy małe kulki po 30 - 40 g. Panierujemy w  bułce i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Całość podlewamy bulionem i gotujemy około 10 min. Na koniec dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zaciągamy sos masłem oprószonym w mące.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA