Zupa z dyni
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 2 kg dyni
- pokrojonej i obranej ze skóry
- 1 łyżka oliwy
- 6 pokrojonych plastrów wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- woda lub bulion
- 250 ml śmietany lub mleka
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki crème fraiche lub kwaśnej śmietany (niekonieczne)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (niekonieczne)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Do rondla wrzuć kawałki dyni i wlej oliwę. Duś 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
Podsmaż boczek w garnku, odłóż na papierowy ręcznik. Na tłuszczu, który został z boczku, zeszklij cebulę. Kiedy dynia będzie już gotowa, dodaj ją do garnka z cebulą. Dolej wody lub bulionu.
Zmiksuj dynię. Wymieszaj masę dyniową ze śmietaną, podgrzej delikatnie i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj kroplą kwaśnej śmietany, posyp boczkiem, szczypiorkiem i pieprzem.
Do rondla wrzuć kawałki dyni i wlej oliwę. Duś 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
Podsmaż boczek w garnku, odłóż na papierowy ręcznik. Na tłuszczu, który został z boczku, zeszklij cebulę. Kiedy dynia będzie już gotowa, dodaj ją do garnka z cebulą. Dolej wody lub bulionu.
Zmiksuj dynię. Wymieszaj masę dyniową ze śmietaną, podgrzej delikatnie i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj kroplą kwaśnej śmietany, posyp boczkiem, szczypiorkiem i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W