Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- 400 g łopatki wieprzowej drobno posiekanej (w kostkę ½ cm)
- 2 małe czerwone cebule, drobno posiekane
- 3-5 zielonych chilli, przekłute ostrzem noża
- 30 g imbiru, obranego
- 40 g czosnku, obranego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1½ łyżeczki cukru
- 2½ łyżki octu z białego wina
- garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- mleko do sklejania pasztecików
- 1 małe jajko, rozkłócone, do smarowania ciasta
Ciasto:
- 225 g mąki plus dodatkowo do wałkowania
- 2 żółtka jaj
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła plus dodatkowo do smarowania blaszki do pieczenia
- 3 łyżki lodowatej woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść mąkę i sól w misce. Dodaj masło i wymieszaj wszystko palcami tak, aby powstały grudki. Dodaj jajka i lodowatą wodę. Zagnieć ciasto, aby powstała bryłka. Umieść je na blacie, uformuj wałek, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Można to zrobić dzień wcześniej.
Nadzienie: rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie i zrobi się brązowa. W tym czasie zrób gładką pastę z imbiru, czosnku i wody. Dodaj ją do cebuli, wymieszaj i smaż, aż woda odparuje. Dodaj wołowinę, mąkę, przyprawy i mieszaj delikatnie przez kilka minut. Dodaj bulion z kurczaka, sól, pieprz i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż mięso zmięknie.
Dodaj cukier i ocet i mieszaj, aż większość płynów odparuje. Nadzienie powinno być soczyste. Zostaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Wyciągnij ciasto z lodówki i pokrój na 10 części. Jeśli jest zbyt twarde, poczekaj, aż zmięknie. Każdy kawałek rozwałkuj na 25-centymetrowy krążek. Ciasto jest delikatne, dlatego nie naciskaj zbyt mocno. Pośrodku umieść nadzienie i uformuj półkole, zlepiając brzegi ze sobą. Możesz je też skleić ząbkami widelca. Kładź paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami ciasta.
Posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem, a blachę umieść na środkowej półce w piekarniku. Piecz przez 20-25 minut na złocisty kolor. Serwuj gorące lub ciepłe.
Nadzienie: rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie i zrobi się brązowa. W tym czasie zrób gładką pastę z imbiru, czosnku i wody. Dodaj ją do cebuli, wymieszaj i smaż, aż woda odparuje. Dodaj wołowinę, mąkę, przyprawy i mieszaj delikatnie przez kilka minut. Dodaj bulion z kurczaka, sól, pieprz i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż mięso zmięknie.
Dodaj cukier i ocet i mieszaj, aż większość płynów odparuje. Nadzienie powinno być soczyste. Zostaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Wyciągnij ciasto z lodówki i pokrój na 10 części. Jeśli jest zbyt twarde, poczekaj, aż zmięknie. Każdy kawałek rozwałkuj na 25-centymetrowy krążek. Ciasto jest delikatne, dlatego nie naciskaj zbyt mocno. Pośrodku umieść nadzienie i uformuj półkole, zlepiając brzegi ze sobą. Możesz je też skleić ząbkami widelca. Kładź paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami ciasta.
Posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem, a blachę umieść na środkowej półce w piekarniku. Piecz przez 20-25 minut na złocisty kolor. Serwuj gorące lub ciepłe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W