Fasola cannellini, burak liściowy i pilaw z komosy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- ⅔ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ¾ łyżeczki nasion gorczycy
- 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 suszona czerwona chili
- 3 duże ząbki czosnku, grubo startego
- 2 garście buraka liściowego
- 400 g fasola cannellini z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 150 g komosy ryżowej
- 2-2½ łyżeczki soku z cytryny
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp komosę na suchą patelnię i smaż przez 2-3 minuty, potem dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Komosa będzie wyglądać tak, jakby się lekko przypaliła. Odsącz ją i zostaw na gorącej patelni zdjętej z ognia.
Umyj i porwij liście buraka. Wolę używać liści niż łodyg, które dodaję tylko dla koloru i konsystencji.
W tym czasie rozgrzej olej w średnim rondlu. Dodaj nasiona i chili i gotuj, aż nasiona gorczycy przestaną strzelać, a kmin rzymski nabierze koloru. Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie i się przyrumieni. Dodaj czosnek, zmniejsz ogień i gotuj przez minutę. Dodaj liście buraka, sól i porządnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż liście zmiękną, 4-6 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Dodaj fasolę, czarny pieprz i sok z cytryny. Gotuj, aż fasola się zagrzeje. Dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj widelcem. Dopraw wedle uznania, dodaj sok z cytryny i serwuj.
Umyj i porwij liście buraka. Wolę używać liści niż łodyg, które dodaję tylko dla koloru i konsystencji.
W tym czasie rozgrzej olej w średnim rondlu. Dodaj nasiona i chili i gotuj, aż nasiona gorczycy przestaną strzelać, a kmin rzymski nabierze koloru. Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie i się przyrumieni. Dodaj czosnek, zmniejsz ogień i gotuj przez minutę. Dodaj liście buraka, sól i porządnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż liście zmiękną, 4-6 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Dodaj fasolę, czarny pieprz i sok z cytryny. Gotuj, aż fasola się zagrzeje. Dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj widelcem. Dopraw wedle uznania, dodaj sok z cytryny i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W