Tarta z kabanosami i domowym warzywnym sosem

Tarta z kabanosami i domowym warzywnym sosem
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

Domowy warzywny sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Spód tarty piecz w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.

Przygotuj farsz do tarty. Pestki dyni z papryczkami chili upraż na patelni. Pokrój cebulę, brokuły, paprykę.
Pokrojone warzywa przełóż do miski, dodaj do nich uprażone pestki dyni i suszone papryczki chilli. Następnie dodaj startego sera, jajka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Na upieczony spód tarty wlej farsz. Wierzch tarty udekoruj kawałkami papryki, brokułami i pokrojonymi plastrami kabanosów. Tartę piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Idealnym dodatkiem do tarty będzie warzywny domowy sos.
Cebulę pokrój i podsmaż w garnku bez tłuszczu. Dorzucić do tego pokrojoną czerwoną paprykę i dolej odrobinę oliwy. Następnie dodaj ząbki czosnku i suszone papryczki. chili. oraz miąższ z upieczonego bakłażana. Na końcu całość dopraw solą, pieprzem oraz octem. Gotowy sos zmiksuj na gładką masę i dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.
Upieczoną tartę podawaj z domowym, pysznym warzywnym sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA