Tarta cebulowa na kasztanowym cieście
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kasztanowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Farsz:
- 200 ml śmietany 22%
- 2 jaja
- 2 cebule czerwone
- 2 cebule żółte
- 10 śliwek kalifornijskich
- 2 czubate łyżki masła
- 150 g sera typu rokpol
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie i wbijamy tam jajo. Doprawiamy całość solą i rozmarynem. Na około kładziemy masło w kawałeczkach i zarabiamy ciasto nożem, aż zaczną się tworzyć grudki podobne do kruszonki. Szybko zagniatamy całość tworząc kulę, którą lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut i w tym czasie przygotowujemy farsz. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na niezbyt dużym ogniu na patelni, od razu dodajemy pokrojone w paski śliwki, doprawiamy całość solą i pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem. Przesmażamy, aż cebula zmięknie i się lekko skarmelizuje. Ściągamy z ognia i studzimy.
W osobnej misce łączymy śmietanę i jaja. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykładamy nim formę do tart i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przestudzoną cebulę, wciskamy kawałki sera w różnych miejscach i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut i w tym czasie przygotowujemy farsz. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na niezbyt dużym ogniu na patelni, od razu dodajemy pokrojone w paski śliwki, doprawiamy całość solą i pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem. Przesmażamy, aż cebula zmięknie i się lekko skarmelizuje. Ściągamy z ognia i studzimy.
W osobnej misce łączymy śmietanę i jaja. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykładamy nim formę do tart i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przestudzoną cebulę, wciskamy kawałki sera w różnych miejscach i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W