Pasta z zielonego groszku z sezamem, pesto i oliwki

Pasta z zielonego groszku z sezamem, pesto i oliwki
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

Pesto:
Oliwki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Groszek:
Sezam wrzuć na patelnię i cały czas mieszając praż go do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Mrożony groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go pozostawiając niewielką ilość soku. Dokładnie zmiksuj groszek z olejem i przyprawami w malakserze dodając do niego na końcu sezam i dwie łyżki siekanej natki. Miksuj do momentu otrzymania gładkiej masy.

Pesto:
Zmiel w malakserze ziarna słonecznika. Dolej oliwę, sok z połówki cytryny, wrzuć posiekaną bazylię, posól i miksuj przez chwilę uważając, aby mieszanka się nie zważyła. Tę przystawkę przygotuj parę dni wcześniej.

Oliwki:
Włóż oliwki do większego słoika, dodaj przekrojone wzdłuż zielone peperoni, rozmaryn, ćwiartki cytryny i ząbki czosnku. Zalej oliwą i zostaw na parę dni. W ten sposób można robić własne dowolne kompozycje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA