Pasta z zielonego groszku z sezamem, pesto i oliwki
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- Pasta z zielonego groszku:
- 200 g zielonego groszku mrożonego lub 1 puszka groszku konserwowego
- 10 dag prażonego sezamu
- 50 ml oleju
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Pesto:
- 10 dag świeżej bazylii
- 10 dag ziaren słonecznika
- 200 ml oliwy
- sok z 0,5 cytryny
Oliwki:
- zielone oliwki
- rozmaryn
- zielone peperoni
- cytryna
- czosnek
- oliwa
- chleb pita
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Groszek:
Sezam wrzuć na patelnię i cały czas mieszając praż go do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Mrożony groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go pozostawiając niewielką ilość soku. Dokładnie zmiksuj groszek z olejem i przyprawami w malakserze dodając do niego na końcu sezam i dwie łyżki siekanej natki. Miksuj do momentu otrzymania gładkiej masy.
Pesto:
Zmiel w malakserze ziarna słonecznika. Dolej oliwę, sok z połówki cytryny, wrzuć posiekaną bazylię, posól i miksuj przez chwilę uważając, aby mieszanka się nie zważyła. Tę przystawkę przygotuj parę dni wcześniej.
Oliwki:
Włóż oliwki do większego słoika, dodaj przekrojone wzdłuż zielone peperoni, rozmaryn, ćwiartki cytryny i ząbki czosnku. Zalej oliwą i zostaw na parę dni. W ten sposób można robić własne dowolne kompozycje.
Sezam wrzuć na patelnię i cały czas mieszając praż go do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Mrożony groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go pozostawiając niewielką ilość soku. Dokładnie zmiksuj groszek z olejem i przyprawami w malakserze dodając do niego na końcu sezam i dwie łyżki siekanej natki. Miksuj do momentu otrzymania gładkiej masy.
Pesto:
Zmiel w malakserze ziarna słonecznika. Dolej oliwę, sok z połówki cytryny, wrzuć posiekaną bazylię, posól i miksuj przez chwilę uważając, aby mieszanka się nie zważyła. Tę przystawkę przygotuj parę dni wcześniej.
Oliwki:
Włóż oliwki do większego słoika, dodaj przekrojone wzdłuż zielone peperoni, rozmaryn, ćwiartki cytryny i ząbki czosnku. Zalej oliwą i zostaw na parę dni. W ten sposób można robić własne dowolne kompozycje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W