Krewetki smażone z wasabi i z winem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 24 krewetki w rozmiarze 16/20
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka świeżego wasabi (można kupić mrożone)
- 1 chili nieostre, np. pepperoni
- ½ szklanki białego wina
- 1 łyżka zimnego masła do zemulgowania sosu
- 4 bataty
- oliwa
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (z funkcją termoobiegu).
Bataty umyj i pokrój wzdłuż na połowę, ułóż jeden obok drugiego na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko nawilżonym oliwą. Połówki batatów również posmaruj oliwą i oprósz solą.
Krewetki obierz ze skorupy i oczyść z jelita. Skorupki zachowaj. Opłucz obrane krewetki pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Krewetki do smażenia muszą być suche, żeby nie pryskały, i osolone, żeby zachowały chrupkość.
Drobno posiekaj szalotkę, chili pokrój w plasterki, odłam odrobinę wasabi i rozgnieć nożem.
Masło pokrój w kostkę i włóż do lodówki. Wino też musi być z lodówki, bo będziesz nim deglasować patelnię.
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oliwy i rozprowadź ruchem kolistym. Jak zacznie prawie dymić, dodaj krewetki. Smaż 70% z jednej strony i 20% z drugiej. Odłóż usmażone na talerz. Smaż kolejne jeśli potrzeba. Jeśli nie to dodaj odrobinę oliwy, wrzuć posiekaną szalotkę, smaż chwilę, dodaj wasabi i chili. Smaż jeszcze chwilę. Następnie dolej pół szklanki zimnego białego wina i redukuj.
Dodaj zimne masło i emulguj sos, ciągle mieszając. Teraz dorzuć krewetki i chwilę podgrzej je w sosie. Podawaj w upieczonych, wydrążonych połówkach batatów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź