Zapiekane krewetki

Zapiekane krewetki
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej dymki
  • ½ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 450 g dużych
  • obranych krewetek (24 sztuki)
  • 1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonego w malakserze)
  • ¼ szklanki wytrawnego białego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA