Zapiekane krewetki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- ¼ szklanki posiekanej dymki
- ½ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 450 g dużych
- obranych krewetek (24 sztuki)
- 1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonego w malakserze)
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W