Ostrygi pieczone z parmezanem

Ostrygi pieczone z parmezanem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 6 ostryg
  • 80 g parmezanu
  • 3 łyżki mielonego złotego lnu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Parmezan pokrój na mniejsze kostki, wrzuć do malaksera i pulsacyjnie zmiksuj niemal na pył.

Dodaj czosnek, oliwę, listki natki pietruszki i len. Kontynuuj miksowanie. Powstała posypka powinna być dość wilgotna. Odstaw ją na bok.

Przygotuj ostrygi. Do ich otwarcia użyj specjalnego noża (ale widziałem też takich, co otwierają ostrygi łyżką od zupy).

Przygotuj ścierkę i miskę z zimną wodą i solą, do której odłożysz mięso ostryg.

Ostrygi sparz w misce nad garnkiem z wodą, przez kilka minut. Następnie ułóż je z powrotem w muszlach i nałóż posypkę.

Na blachę do pieczenia wysyp grubą sól i ułóż na nich napełnione muszle. Piecz 15 minut pod górną grzałką rozgrzaną do 180 stopni Celsjusza.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA