Hot dog z białą kiełbasą i domową harissą
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 bagietki
- 4 białe kiełbasy
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- kilka listków rukoli do dekoracji
harissa:
- garść papryczek chili
- 2 ząbki czosnku
- pół płaskiej łyżeczki kuminu
- pół płaskiej łyżeczki nasion kolendry
- pół cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj harissę. Upraż przyprawy na suchej patelni, aż poczujesz charakterystyczny i przyjemny zapach. Odstaw do wystygnięcia i następnie rozetrzyj je w moździerzu.
Papryczki posiekaj. Ząbki czosnku obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Zmiksuj paprykę, czosnek i przyprawy z oliwą z oliwek na gładką masę. Dopraw solą i pokrop sokiem z cytryny do smaku.
Bagietki lub pieczywo do hot dogów przekrój na pół, następnie każdą połówkę przekrój jeszcze wzdłuż. Ale nie do końca!
Wysmaruj połówki pieczywa dwoma łyżkami oliwy i odrobiną harissy. Białe kiełbasy podsmaż kilka minut ze wszystkich stron. Przełóż kiełbasy do połówki bagietki. Dodaj więcej harissy, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj listkami rukoli.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź