Tartufo pistacchio
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 ml lodów pistacjowych
- 200 g obranych pistacji
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli (o ile pistacje nie były solone)
- 1 łyżka masła
- 150 g zielonych pistacji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pistacje obieramy ze skorupek, zalewamy ciepłą wodą i po chwili moczenia obieramy je ze skórek, tak jak migdały. Dokładnie osuszamy, przerzucamy do malaksera razem z cukrem i masłem i pulsacyjnie miksujemy na krem. Powinien być gładki, lekko ciągnący i tłusty.
Lody lekko rozmrażamy, nakładamy do silikonowej formy w kształcie półkuli i zmrażamy przez 20 minut. Następnie dużą łyżką wyciągamy część lodów ze środka, tak by powstało miejsce na krem pistacjowy. Nakładamy go łyżeczką, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do całkowitego zamrożenia, najlepiej na noc.
Następnego dnia zielone pistacje pulsacyjnie mielimy w malakaserze na grubszy żwirek. Lody wyciągamy z foremek, zostawiamy chwilę, żeby odtajały, i dokładnie obtaczamy je w pistacjach. Serwujemy!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź