Torciki bezowe a la Dacquoise

Torciki bezowe a la Dacquoise
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Blaty bezowe:
  • 240 g białka
  • 360 g drobnego cukru
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki octu spirytusowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli
Sos karmelowy:
  • 45 g cukru
  • 20 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli
Krem kawowy:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 600 g sera mascarpone
  • 50 ml mocnego espresso
  • 1 czubata łyżeczka świeżo zmielonej kawy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 ml likieru kawowego
Ponadto:
  • kakao do obsypania
  • ½ szklanki rodzynek (nie moczonych!)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka obranych z łupinek orzechów laskowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wlewamy białka i zaczynamy ubijać. Na początku ustawiamy mniejsze obroty, a gdy białka zaczynają zwiększać objętość, zwiększamy obroty maksymalnie o 1-2 stopnie. Jak białka zrobią się sztywne dodajemy sól i łyżkę cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kolejną łyżkę i miksujemy dalej. Za każdym razem dosypujemy cukier dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja się rozpuści. Postępujemy tak aż cukier się skończy, następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ocet lub sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Białka powinny być sztywne i zwarte.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni, blaszki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 12 małych kółek. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą tylką. Wyciskamy bezowe ślimaki wg zaznaczonych na papierze kółek. nich koła o średnicy ok. 23 cm. Dzielimy masę na pół i za pomocą szpatułki układamy bezy w narysowanych kołach. Staramy się tak rozłożyć masę by brzegi były ciut wyższe niż środek bezy. Wstawiamy do pieca i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. W tej temperaturze suszymy blaty ok. 2h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim bezy najlepiej na noc.

Następnego dnia zaczynamy od przygotowania sosu karmelowego. W małym rondelku podgrzewamy krótko śmietankę, a na patelni rozpuszczamy cukier, nie mieszamy go w trakcie, ewentualnie poruszamy lekko patelnią, żeby równo się rozpuszczał. Jak tylko cukier zrobi się płynny od razu dodajemy do niego masło i sól, a następnie jak masło się rozpuści dolewamy ciepłą śmietankę. Delikatnie mieszamy i jak tylko całość się połączy wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia.

Orzechy kroimy z grubsza, kawałki powinny być dość spore. Serek mascarpone ucieramy z przestudzoną kawą i likierem, tak by rozluźnić konsystencję i by serek zrobił się bardziej kremowy. Dolewamy co całości schłodzoną kremówkę i cukier puder i ubijamy, aż zgęstnieje. Dodajemy zmieloną kawę i mieszamy dokładnie. Na blaciki bezowe wyciskamy krem np. za pomocą rękawa lub nakładamy go szpatułką. Następnie nakładamy pokrojone orzechy i rodzynki, polewamy sosem karmelowym i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy kakao. Przechujemy w lodówce do 2 dni, dobrze odseparowane od zapachów w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA