Smażony ryż z warzywami i kurczakiem w stylu nasi goreng

Smażony ryż z warzywami i kurczakiem w stylu nasi goreng
Oceń przepis:
76 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • ok. 2-3 szklanki ryżu z obiadu
  • ok. 2 szklanki warzyw sezonowych, np. zielona fasolka szparagowa, kapusta czerwona, kalarepa, pokrojone w drobną kostkę lub paski
  • łyżeczka pasty sambal lub innej pasty chilli
  • ząbek czosnku starty na małych oczkach
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka miodu lub cukru brązowego
  • 2 łyżki keczupu
  • pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • filet z kurczaka (możemy go pominąć, jeśli chcemy wersję bez mięsa), pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • pęczek kolendry, drobno posiekany
  • olej rzepakowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sambal, czosnek, sos sojowy, sos rybny, miód lub cukier oraz keczup zblenduj lub wymieszaj na gładką masę

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie wrzuć warzywa i przygotowaną pastę, podsmażaj je przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając

Warzywa przesuń na bok na patelni lub wyjmij je na talerz, dodaj kurczaka, smaż do momentu, aż zetnie się białko, ok. 4 min.

Zamieszaj całość lub wrzuć z powrotem warzywa, smaż jeszcze przez ok. 3 min.

Do warzyw i kurczaka wbij jajka, zamieszaj. Jak jajka się zetną, dodaj ryż, podsmaż do momentu, aż będzie ciepły. Podawaj z kolendrą i pestkami dyni.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA