Smażony ryż z warzywami i kurczakiem w stylu nasi goreng
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- ok. 2-3 szklanki ryżu z obiadu
- ok. 2 szklanki warzyw sezonowych, np. zielona fasolka szparagowa, kapusta czerwona, kalarepa, pokrojone w drobną kostkę lub paski
- łyżeczka pasty sambal lub innej pasty chilli
- ząbek czosnku starty na małych oczkach
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- łyżeczka miodu lub cukru brązowego
- 2 łyżki keczupu
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- filet z kurczaka (możemy go pominąć, jeśli chcemy wersję bez mięsa), pokrojony w kostkę
- 2 łyżki pestek z dyni
- pęczek kolendry, drobno posiekany
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sambal, czosnek, sos sojowy, sos rybny, miód lub cukier oraz keczup zblenduj lub wymieszaj na gładką masę
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie wrzuć warzywa i przygotowaną pastę, podsmażaj je przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając
Warzywa przesuń na bok na patelni lub wyjmij je na talerz, dodaj kurczaka, smaż do momentu, aż zetnie się białko, ok. 4 min.
Zamieszaj całość lub wrzuć z powrotem warzywa, smaż jeszcze przez ok. 3 min.
Do warzyw i kurczaka wbij jajka, zamieszaj. Jak jajka się zetną, dodaj ryż, podsmaż do momentu, aż będzie ciepły. Podawaj z kolendrą i pestkami dyni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W