Risotto z grzybami i boczkiem
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g ryżu arborio
- 150 g masła
- 1 cebula
- 1 szklanka białego wina
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego
- sól do smaku
- 4 łyżki sera dojrzewającego (parmezan lub bursztyn)
borowiki świeże lub mrożone
- pieczarki
- boczniaki
- shitake
- 300 g boczku wędzonego surowego
- tymianek świeży
- pieprz czarny
- sok z 1 cytryny
- bulion warzywny
- szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu na małym ogniu roztapiamy połowę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy tylko stanie się miękka wsypujemy ryż i mieszamy do momentu, aż wchłonie masło. Zmniejszamy ogień i wlewamy wino, odparowujemy.
Dodajemy po 2 chochelki gorącego bulionu warzywnego i cały czas mieszamy. Po wchłonięciu bulionu dodajemy kolejną porcję i tak do momentu, aż ryż będzie prawie miękki. Prawidłowo powinno nam to zająć ok. 20 minut. Kiedy ryż jest gotowy zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy pozostałe masło i tarty ser. Dokładnie mieszamy. Risotto odstawiamy, aby ochłonęło.
Na patelni wysmażamy boczek, kiedy stanie się chrupiący, zdejmujemy go z patelni, dodajemy grzyby, smażymy na złoty kolor, dodajemy tymianek. Kiedy grzyby będą podrumienione łączymy je z boczkiem. Risotto wykładamy na duży talerz, na wierzch kładziemy żółtka, podsmażone grzyby, boczek. Polewamy sosem z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy serem, szczypiorkiem i czarnym pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź