Kanapka z jajkiem i awokado
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 8 kromek dobrego chleba na zakwasie
- 4 małe jajka
- masło
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- pęczek szczypiorku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1 kapusta pak choi
- kilka grzybów: pieczarki, boczniaki, shitake
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na zimnej i suchej patelni ułożyć plasterki boczku. Ustawić na kuchence i smażyć z obu stron, aż boczek stanie się chrupiący.
W czterech kromkach wyciąć szklanką lub foremką do ciastek otwór. Grzanki opiec na patelni z dodatkiem masła, najpierw opiec grzanki bez otworu. Grzanki z otworem obsmażyć z jednej strony. Obrócić na drugą stronę i do otworów wbić po jednym jajku i usmażyć.
Awokado obrać i rozgnieść widelcem, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pastę nałożyć na jedną kanapkę, na wierzchu ułożyć kanapkę z jajkiem.
Na tej samej patelni na oliwie podsmażyć podzieloną na liście kapustę i grzybki.
Kanapki podawać z kapustą i grzybkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź