Serowe krakersy paprykowe z dipem z bakłażana

Serowe krakersy paprykowe z dipem z bakłażana
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da, posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy romby, trójkąty lub kwadraty. Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą, ale niezbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
Podajemy z dipem z pieczonego bakłażana.
Bakłażana przekrawamy na pół, robimy nacięcia, w które wbijamy pokrojono cieniej 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Za pomocą łyżki wydrążamy środek, przekładamy do malaksera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony twaróg, sezam, poszatkowaną nać pietruszki i 2 łyżki oliwy. Miksujemy i w razie potrzeby dolewamy oliwę. Podajemy schłodzony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA