Serowe krakersy paprykowe z dipem z bakłażana
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g masła
- ½ szklanki zimnej wody
- 120 g startego parmezanu
- ostra lub słodka papryka
- dip bakłażanowy:
- 1 duży bakłażan
- 2 ząbki czosnku + 1 do zmiksowania
- 2 łyżeczki sezamu
- Sól
- pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
- 100 g twarogu
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da, posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy romby, trójkąty lub kwadraty. Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą, ale niezbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
Podajemy z dipem z pieczonego bakłażana.
Bakłażana przekrawamy na pół, robimy nacięcia, w które wbijamy pokrojono cieniej 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Za pomocą łyżki wydrążamy środek, przekładamy do malaksera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony twaróg, sezam, poszatkowaną nać pietruszki i 2 łyżki oliwy. Miksujemy i w razie potrzeby dolewamy oliwę. Podajemy schłodzony.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da, posypujemy papryką i wałkujemy jeszcze raz, żeby papryka lepiej się wkleiła do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Nożem do pizzy, radełkiem lub ostrym nożem kroimy romby, trójkąty lub kwadraty. Układamy na blasze i pieczemy ok. 5-7 minut, aż się zezłocą, ale niezbyt mocno, bo będą gorzkie w smaku.
Podajemy z dipem z pieczonego bakłażana.
Bakłażana przekrawamy na pół, robimy nacięcia, w które wbijamy pokrojono cieniej 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Za pomocą łyżki wydrążamy środek, przekładamy do malaksera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony twaróg, sezam, poszatkowaną nać pietruszki i 2 łyżki oliwy. Miksujemy i w razie potrzeby dolewamy oliwę. Podajemy schłodzony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W