Chili con carne
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- ok. 500 g mięsa mielonego, wołowego
- 1 papryczka chili
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- fasola czerwona lub biała z puszki
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 pomidory sparzone i obrane ze skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- świeżo mielony pieprz,
- sól
- 1 łyżeczka mielonej papryki np. wędzonej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ puszki kukurydzy
- gęsta śmietana
- natka pietruszki
- ew. starty żółty ser
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek szatkujemy. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, chili i chwilę razem przesmażamy. Paprykę i marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat i ew. podlewamy wodą. Dusimy razem. W tym czasie na drugiej patelni przesmażamy mięso. Doprawiamy je pieprzem i papryką, kuminem. Przesmażone przelewamy do warzyw. Dodajemy fasolę i doprawiamy resztą przypraw. Majerankiem, oregano, miodem, tymiankiem. Gotujemy razem jeszcze z 15 minut, dosypujemy kukurydze i ew. doprawiamy do smaku. Serwujemy gorące z kleksem śmietany lub jogurtu, posypane natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W