Krem z pieczonego buraka

Krem z pieczonego buraka
Oceń przepis:
253 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraki myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, układamy na folii aluminiowej wraz z nieobranym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. godzinę. Pieczemy, aż nóż wbity w buraczka wychodzi łatwo.
Upieczone buraki obieramy, czosnek wyciskamy z łupinek. Buraczki i jabłko kroimy w kostkę, szalotkę w plasterki, a chili drobno szatkujemy.
Rozgrzewamy masło w garnku, wrzucamy na nie szalotkę i buraczki i przesmażamy, dolewamy miód, dokładamy gałązki rozmarynu, listki szałwii i wyciskamy czosnek z łupinek.
Po 5 minutach dodajemy starty imbir, chili i jabłko, zalewamy bulionem na wysokość warzyw i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na krem. Podajemy posypany serem i orzeszkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA