Golonka wieprzowa szarpana
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 tylne golonki
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 6 jabłek
- 2 cebule
- 1 laska cynamonu
- 2 l soku jabłkowego tłoczonego
- smalec do smażenia
- ½ kostki masła
- 3 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- gałązka oregano
- 200 g kaszki kukurydzianej polenta
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1,5 szklanki mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Naciąć skórę golonek i włożyć w nacięcia rozmaryn, licie laurowe i czosnek. Natrzeć solą.
Jabłka pokroić w ósemki, a cebulę na połówki. Wrzucić do gara razem z laską cynamonu i zielem angielskim. Golonki obsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka i dusić 3 h.
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane chili, czosnek i oregano. Zasypać kaszką kukurydzianą. Dodać wędzoną paprykę i mleko. Cały czas mieszać. Golonki rozdrobnić, podawać z polentą i świeżą rukolą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W