Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 1,5 kg kawałek szynki wieprzowej
- 1 szklanka śliwek kalifornijskich
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 4 goździki zmielone
- sól
- pieprz cytrynowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotowujemy ok. 1 litra wody wraz z ziarnami ziela i listkami laurowymi. Rozpuszczamy 2 łyżki soli i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wkładamy szynkę do zimnej solanki i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki. Co jakiś czas szynkę przewracamy w solance i ugniatamy, jakbyśmy wyrabiali ciasto drożdżowe.
Śliwki zalewamy wodą w garnuszku w takiej ilości, by całkowicie pokryła śliwki. Wstawiamy na gaz, dodajemy kardamon, goździki i pół łyżeczki cytrynowego pieprzu. Zagotowujemy całość i podgrzewamy, aż śliwki całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać. Odlewamy przez sitko część śliwkowej wody i odstawiamy pozostałą część dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Szynkę wyciągamy z solanki, wysuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem, solą i podlewamy wodą śliwkową. Wstawiamy nakrytą do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając wywarem ze śliwek.
Po 30 minutach pieczenia pod przykryciem, ściągamy pokrywkę, smarujemy glazurą ze śliwek kalifornijskich i pieczemy kolejne 30 minut.
Następnie podkręcamy temperaturę do 210 stopni, nakładamy ostatnią porcję glazury i pieczemy jeszcze 30 minut pilnując, aby szynka się nie spaliła. Aby mieć pewność, że szynka w środku się dopiekła można wbić w nią termometr, temperatura powinna być w granicach 72-78 stopni, a z szynki nie powinien wyciekać sok.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy szynkę, aby odpoczęła, na 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, jeśli chcemy podać ją na ciepło.
Jeśli chcemy podać ją jako wędlinę, po 20 minutach studzenia pod przykrywka należy ją odkryć, żeby odparowała i wystygła całkowicie.
Śliwki zalewamy wodą w garnuszku w takiej ilości, by całkowicie pokryła śliwki. Wstawiamy na gaz, dodajemy kardamon, goździki i pół łyżeczki cytrynowego pieprzu. Zagotowujemy całość i podgrzewamy, aż śliwki całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać. Odlewamy przez sitko część śliwkowej wody i odstawiamy pozostałą część dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Szynkę wyciągamy z solanki, wysuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem, solą i podlewamy wodą śliwkową. Wstawiamy nakrytą do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając wywarem ze śliwek.
Po 30 minutach pieczenia pod przykryciem, ściągamy pokrywkę, smarujemy glazurą ze śliwek kalifornijskich i pieczemy kolejne 30 minut.
Następnie podkręcamy temperaturę do 210 stopni, nakładamy ostatnią porcję glazury i pieczemy jeszcze 30 minut pilnując, aby szynka się nie spaliła. Aby mieć pewność, że szynka w środku się dopiekła można wbić w nią termometr, temperatura powinna być w granicach 72-78 stopni, a z szynki nie powinien wyciekać sok.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy szynkę, aby odpoczęła, na 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, jeśli chcemy podać ją na ciepło.
Jeśli chcemy podać ją jako wędlinę, po 20 minutach studzenia pod przykrywka należy ją odkryć, żeby odparowała i wystygła całkowicie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
Potrawy wielkanocne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W