Pieczony jeleń z kaszą gryczaną i pieczonymi burakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie: Święta
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- karczek z jelenia (2 szt. po 1kg każda)
- laska cynamonu
- garść rodzynek
- 1/2 szklanki porto
- pieprz
- sól
- 3 szalotki
- koper włoski
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 łyżki miód
- 5 upieczonych buraków
- natka pietruszki
- sok z mandarynki
- garść suszonej śliwki
- pieprz, sól
- 3 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kawałki mięsa oczyść z błon. Oprósz pieprzem i solą. Cebulę i selera naciowego pokrój.
Mięso i warzywa włóż do rękawa. Dodaj rodzynki i laskę cynamonu. Wszystkie składniki podlej winem Porto. Rękaw do pieczenia zamknij. Mięso wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 60 -70 stopni przez max. 16 godzin. Buraki pokrój w grube słupki i wrzuć je do miski. Dodaj posiekane śliwki. Dopraw sokiem z mandarynki, oliwą, solą i pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotowaną kaszę gryczaną upraż na patelni gdy kasza będzie sucha i sypka dolej do niej miód i dokładnie wymieszaj. Jelenia podawać z pieczonymi burakami i miodową kaszą gryczaną. Smacznego!
Mięso i warzywa włóż do rękawa. Dodaj rodzynki i laskę cynamonu. Wszystkie składniki podlej winem Porto. Rękaw do pieczenia zamknij. Mięso wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 60 -70 stopni przez max. 16 godzin. Buraki pokrój w grube słupki i wrzuć je do miski. Dodaj posiekane śliwki. Dopraw sokiem z mandarynki, oliwą, solą i pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotowaną kaszę gryczaną upraż na patelni gdy kasza będzie sucha i sypka dolej do niej miód i dokładnie wymieszaj. Jelenia podawać z pieczonymi burakami i miodową kaszą gryczaną. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W