Stek z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 steki z sezonowanego antrykotu po 250 g każdy
- marynata:
- łyżeczka soli gruboziarnistej
- ząbek czosnku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- sos czekoladowy:
- butelka ciemnego bezalkoholowego piwa
- 2 łyżki ziaren kawy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayen
- łyżeczka cynamonu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- sok i skórka z limonki
- 2 łyżki masła
- dodatki:
- 4 małe cebulki
- garść roszponki
- garśc pomidorków koktajlowych
- 2 szparagi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty. Mięso natrzyj marynatą i odstaw na godzinę, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Zrób sos czekoladowy. W rondelku na gazie podgrzej ciemne piwo. Dodaj do niego przyprawy: ziarna kawy, pieprz cayenne,cynamon. Do gotującego się piwa dodaj kostki czekolady, sok i skórkę z limonki. Na koniec dodaj mało. Wszystkie składniki mieszaj, aż zgęstnieją. Patelnię grillową rozgrzej. Pamiętaj, żeby steki, które smażysz, miały temperaturę pokojową. Steki smaż po 4 minuty z każdej strony. Na patelnie dorzuć cebulki. Usmażone steki podaj ze świeżymi warzywami i sosem czekoladowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W