Sznycel wiedeński z sadzonym jajem i sałatką ziemniaczaną

Sznycel wiedeński z sadzonym jajem
Oceń przepis:
105 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2-3 kotlety z górki cielęcej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • szklanka mąki
  • 3 jaja
  • szklanka bułki tartej
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki masła
  • cytryna
  • folia spożywcza
  • 50 ml zimnej wody
Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki upiecz w piekarniku. Gdy wystygną, pokrój je w kostkę i wsyp do miski. Dodaj pokrojone ogórki kiszone, kapary, achois, oliwę, majonez i pietruszkę. Wszystkie składniki dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sznycel. Z górki cielęcej wykrój sznycel, zawiń w folię i rozbij go bardzo cienko. Następnie zwilż go wodą. Sznycel dopraw solą i pieprzem.
Do miski wbij 2 jaja i wymieszaj.
Przygotuj 2 talerze. Na jeden nasyp mąkę, a na drugi bułkę tartą. Sznycel oprósz w mącę, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż na rozgrzanym oleju.
Gdy kotlet się zarumieni, na patelnię dodaj masło i polewaj nim kotleta.
Na osobnej patelni rozpuść łyżkę masła i usmaż sadzone jajko. Sznycel podawaj z jajkiem sadzonym, sałatką i cytryną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA