Kartacze z mięsem i śmietanowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 2 łyżki mąki pszennej
Farsz:
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- sól
- pieprz
- świeży lubczyk
Sos:
- pęczek szczypiorku
- kubek kwaśniej śmietany
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. Do mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, starte ząbki czosnku, świeży lubczyk i jajko.
Farsz dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj do miękkości, a drugą połowę zetrzyj.
Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy lub lnianej ściereczki. Następnie połącz je z ugotowanymi ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodaj skrobię po odciśnięciu surowych ziemniaków i mąkę.
Masę posól i popieprz. Ręce zwilż i formuj kartacze.
Zrób placek z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nałóż porcję mięsa.
Kartacze wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj je około 45 minut. Gotowe kartacze odstaw do ostygnięcia. Do kartaczy zrób sos. W misce połącz posiekany szczypior ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmaż kawałki boczku i cebulę.
Kartacze pokrój w plastry i podsmaż. Podawaj je z sosem. Smacznego!
Farsz dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj do miękkości, a drugą połowę zetrzyj.
Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy lub lnianej ściereczki. Następnie połącz je z ugotowanymi ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodaj skrobię po odciśnięciu surowych ziemniaków i mąkę.
Masę posól i popieprz. Ręce zwilż i formuj kartacze.
Zrób placek z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nałóż porcję mięsa.
Kartacze wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj je około 45 minut. Gotowe kartacze odstaw do ostygnięcia. Do kartaczy zrób sos. W misce połącz posiekany szczypior ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmaż kawałki boczku i cebulę.
Kartacze pokrój w plastry i podsmaż. Podawaj je z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W