Policzki wołowe w sosie miodowym z rwakami

Policzki wołowe w sosie miodowym z rwakami
Oceń przepis:
188 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Rwaki:
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia policzków wołowych na kawałki. Posól je i popierz.
Policzki przesmaż w garnku na oleju, równomiernie z każdej strony.
W tym samym czasie pokrój cebulę i czosnek. Podsmażone policzki przełóż na talerz.
W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło. Do całości dołóż policzki, liść laurowy i ziele angielskie. Policzki duś w czerwonym winie przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania do policzków dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na samym końcu gotowania dodaj miód.

Przygotuj rwaki (kluseczki ziemniaczane). Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajka, sól, pieprz i mąkę. Zgnieć ciasto. Z kawałka ciasta w dłoni formuj kluseczki rwaki (nadaj im kształt wrzecionowaty).
Kluski wrzucaj do gotującej się, osolonej wody.
Rwaki z policzkami wołowymi to idealne połączenie. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA