Policzki wołowe w sosie miodowym z rwakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3-4 policzki wołowe (ok. 1,2 kg)
- 3 duże cebule
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- główka czosnku
- łyżka masła
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- miód
Rwaki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia policzków wołowych na kawałki. Posól je i popierz.
Policzki przesmaż w garnku na oleju, równomiernie z każdej strony.
W tym samym czasie pokrój cebulę i czosnek. Podsmażone policzki przełóż na talerz.
W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło. Do całości dołóż policzki, liść laurowy i ziele angielskie. Policzki duś w czerwonym winie przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania do policzków dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na samym końcu gotowania dodaj miód.
Przygotuj rwaki (kluseczki ziemniaczane). Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajka, sól, pieprz i mąkę. Zgnieć ciasto. Z kawałka ciasta w dłoni formuj kluseczki rwaki (nadaj im kształt wrzecionowaty).
Kluski wrzucaj do gotującej się, osolonej wody.
Rwaki z policzkami wołowymi to idealne połączenie. Smacznego!
Policzki przesmaż w garnku na oleju, równomiernie z każdej strony.
W tym samym czasie pokrój cebulę i czosnek. Podsmażone policzki przełóż na talerz.
W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło. Do całości dołóż policzki, liść laurowy i ziele angielskie. Policzki duś w czerwonym winie przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania do policzków dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na samym końcu gotowania dodaj miód.
Przygotuj rwaki (kluseczki ziemniaczane). Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajka, sól, pieprz i mąkę. Zgnieć ciasto. Z kawałka ciasta w dłoni formuj kluseczki rwaki (nadaj im kształt wrzecionowaty).
Kluski wrzucaj do gotującej się, osolonej wody.
Rwaki z policzkami wołowymi to idealne połączenie. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W