Odlotowa kanapka z grillowaną wołowiną i kapustą podana z chłodnikiem pomidorowym

Odlotowa kanapka
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 bochenek chleba rustykalnego lub wiejskiego
  • 1 kg karkówki wołowej mielonej
  • sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra
  • szczypior z dymki
  • rosół drobiowy
  • olej
1 młoda kapusta
  • 2 cebule białe
  • 300 g boczku wędzonego surowego
  • świeży koperek i lubczyk
  • 6-7 śliwek czerwonych
  • 300 g sera dojrzewającego bursztyn
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • olej do smażenia
Chłodnik pomidorowy:
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • ocet jabłkowy do smaku
  • sól, pieprz czarny, cukier
  • olej rzepakowy
  • kostki lodu
Deser:
  • 300 g makaronu penne lub świderki
  • 2 kg świeżych truskawek
  • 200 g twarogu białego niemielonego
  • cukier wanilinowy
  • borówka amerykańska
  • 2 banany
  • 3-4 kiwi
  • świeża melisa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso wołowe dokładnie mieszamy z przyprawami, szczypiorem i rosołem. Kleistą masę dzielimy na małe porcje, formujemy kulki, nabijamy na drewniane patyki lub metalowe szpadki, skrapiamy olejem i grillujemy z każdej strony na złoty, rumiany kolor.

Na patelni wysmażamy boczek z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, w trakcie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy tylko delikatnie się podrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym koperkiem i lubczykiem. Do gotowej kapusty wrzucamy zgrilowaną wołowinę i delikatnie mieszamy.

Śliwki karmelizujemy na miodzie, miksujemy z chrzanem i  musztardą.

Chleb przekrawamy wzdłuż, smarujemy olejem i grillujemy od strony przekrojenia.

Podrumienioną część smarujemy sosem ze śliwek, nakładamy plastry sera, następnie porcję wołowiny w kapuście, na wierzch ponownie plastry sera, przykrywamy drugą połową chleba i układamy na grillu – wierzch przyciskamy cegłówkami owiniętymi w folię . Wszystko razem zapiekamy na grillu.

Chłodnik: Pomidory ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem, doprawiamy przyprawami i octem jabłkowym, dodajemy olej, dokładnie mieszamy. Mocno schładzamy.

Deser: niedużą ilość wody zagotowujemy z cukrem waniliowym, wsypujemy makaron i gotujemy mieszając, aż makaron wchłonie wodę z gotowania. Pod koniec gotowania wrzucamy kilka sztuk truskawek, aby nadały smak. Gotowy makaron podajemy z pokruszonym twarogiem, pokrojonymi truskawkami, borówką amerykańską, bananami i kiwi. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem i listkami świeżej melisy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA