Odlotowa kanapka z grillowaną wołowiną i kapustą podana z chłodnikiem pomidorowym
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 bochenek chleba rustykalnego lub wiejskiego
- 1 kg karkówki wołowej mielonej
- sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra
- szczypior z dymki
- rosół drobiowy
- olej
1 młoda kapusta
- 2 cebule białe
- 300 g boczku wędzonego surowego
- świeży koperek i lubczyk
- 6-7 śliwek czerwonych
- 300 g sera dojrzewającego bursztyn
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- olej do smażenia
Chłodnik pomidorowy:
- 1 kg pomidorów malinowych
- ocet jabłkowy do smaku
- sól, pieprz czarny, cukier
- olej rzepakowy
- kostki lodu
Deser:
- 300 g makaronu penne lub świderki
- 2 kg świeżych truskawek
- 200 g twarogu białego niemielonego
- cukier wanilinowy
- borówka amerykańska
- 2 banany
- 3-4 kiwi
- świeża melisa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso wołowe dokładnie mieszamy z przyprawami, szczypiorem i rosołem. Kleistą masę dzielimy na małe porcje, formujemy kulki, nabijamy na drewniane patyki lub metalowe szpadki, skrapiamy olejem i grillujemy z każdej strony na złoty, rumiany kolor.
Na patelni wysmażamy boczek z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, w trakcie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy tylko delikatnie się podrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę kapustę. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym koperkiem i lubczykiem. Do gotowej kapusty wrzucamy zgrilowaną wołowinę i delikatnie mieszamy.
Śliwki karmelizujemy na miodzie, miksujemy z chrzanem i musztardą.
Chleb przekrawamy wzdłuż, smarujemy olejem i grillujemy od strony przekrojenia.
Podrumienioną część smarujemy sosem ze śliwek, nakładamy plastry sera, następnie porcję wołowiny w kapuście, na wierzch ponownie plastry sera, przykrywamy drugą połową chleba i układamy na grillu – wierzch przyciskamy cegłówkami owiniętymi w folię . Wszystko razem zapiekamy na grillu.
Chłodnik: Pomidory ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem, doprawiamy przyprawami i octem jabłkowym, dodajemy olej, dokładnie mieszamy. Mocno schładzamy.
Deser: niedużą ilość wody zagotowujemy z cukrem waniliowym, wsypujemy makaron i gotujemy mieszając, aż makaron wchłonie wodę z gotowania. Pod koniec gotowania wrzucamy kilka sztuk truskawek, aby nadały smak. Gotowy makaron podajemy z pokruszonym twarogiem, pokrojonymi truskawkami, borówką amerykańską, bananami i kiwi. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem i listkami świeżej melisy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź