Wieniec bezowy z kremem śmietankowym i konfiturą malinową
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 7)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Bezy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Konfitura malinowa:
- 400 g malin
- ⅓ - ½ szklanki cukru
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki agaru
Krem:
- 400 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka w temp pokojowej ubij do uzyskania piany. Następnie dosypuj cukier partiami, łyżka po łyżce. Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru przez około 10-12 minut. Na koniec dodaj ocet i mąkę.
Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi, jeden mniejszy, drugi większy, będzie ci łatwiej uformować wieniec z bezy. Wyłóż ciasto w uzyskany kształt. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 130 stopni C, funkcja termoobieg. Od razu po wsadzeniu obniż temperaturę do 100 stopni C i piecz przez 3 godziny.
Maliny z cukrem i sokiem zagotuj. Dodaj agar i gotuj 2 minuty. Konfiturę wystudź i wstaw do lodówki.
W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubij do uzyskania gęstego kremu.
Na bezę wyłóż krem, następnie nałóż konfiturę i udekoruj owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź