Philly Cheese Steak z sosem rakowym

Philly Cheese Steak z sosem rakowym
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
Zgrillowani 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 800 g antrykotu wołowego (rib eye)
  • 200 g sera korycińskiego
  • 200 g białej cebuli
  • 2 zielone papryki
  • 4 podłużne bułki ziemniaczane
  • 50 ml oleju
  • świeży pieprz
  • sól morska do smaku
  • 1 pęczek lubczyku
Sos rakowy
  • 1 kg raków mrożonych całych
  • 1,5 kg szyjek rakowych
  • 50 g czosnku
  • 2 l śmietanki 36%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • ½ białej cebuli
  • 100 g masła
  • 25 g soli
  • 10 g pieprzu czarnego
  • 100 ml cytryny
  • 1 świeże chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Najlepiej lekko je przymrozić i pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien.

Szykujemy sos rakowy. Cebulę kroimy w pióra i karmelizujemy na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy czosnek, chili, całe raki i szyjki rakowe, zalewamy całość bulionem, śmietanką i sokiem z cytryny. Gotujemy ok. 45 minut. Następnie wyjmujemy całe raki, resztę zagotowujemy i miksujemy blenderem na gładką masę. Sos przecieramy przez drobne sito. W przypadku, kiedy sos jest za mało zawiesisty, redukujemy go, powoli gotując. Doprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy grill i zaczynamy grillować paprykę pokrojoną w paski na płaskiej części. Po 2 minutach wrzucamy mięso i krótko smażymy. Na całość kładziemy plastry sera korycińskiego i przykrywamy na moment pokrywę tak, żeby ser się rozpuścił. Bułkę grzejemy chwilę na grillu smarujemy sosem rakowym, nakładamy mięso z papryką i rozpuszczonym serem korycińskim.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA