Philly Cheese Steak z sosem rakowym
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- Zgrillowani 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 800 g antrykotu wołowego (rib eye)
- 200 g sera korycińskiego
- 200 g białej cebuli
- 2 zielone papryki
- 4 podłużne bułki ziemniaczane
- 50 ml oleju
- świeży pieprz
- sól morska do smaku
- 1 pęczek lubczyku
Sos rakowy
- 1 kg raków mrożonych całych
- 1,5 kg szyjek rakowych
- 50 g czosnku
- 2 l śmietanki 36%
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ białej cebuli
- 100 g masła
- 25 g soli
- 10 g pieprzu czarnego
- 100 ml cytryny
- 1 świeże chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Najlepiej lekko je przymrozić i pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien.
Szykujemy sos rakowy. Cebulę kroimy w pióra i karmelizujemy na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy czosnek, chili, całe raki i szyjki rakowe, zalewamy całość bulionem, śmietanką i sokiem z cytryny. Gotujemy ok. 45 minut. Następnie wyjmujemy całe raki, resztę zagotowujemy i miksujemy blenderem na gładką masę. Sos przecieramy przez drobne sito. W przypadku, kiedy sos jest za mało zawiesisty, redukujemy go, powoli gotując. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy grill i zaczynamy grillować paprykę pokrojoną w paski na płaskiej części. Po 2 minutach wrzucamy mięso i krótko smażymy. Na całość kładziemy plastry sera korycińskiego i przykrywamy na moment pokrywę tak, żeby ser się rozpuścił. Bułkę grzejemy chwilę na grillu smarujemy sosem rakowym, nakładamy mięso z papryką i rozpuszczonym serem korycińskim.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź