Zapiekanka rybna z owocami morza
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- homar o wadze 1,5 kg
- 1 kg mieszanki filetów rybnych (bez skóry, oczyszczonych z resztek ości) i owoców morza (wędzony plamiak, surowy łosoś, labraks, złocica, przegrzebki)
- 10 krewetek królewskich, oczyszczonych i obranych z pancerzyków
- 600 ml mleka półtłustego
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 fenkuł
- 1 por
- oliwa
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy angielskiej
- 150 ml prosecco
- 50 g sera Red Lancashire (można go zastąpić cheddarem) – do sosu
- 2 kg ziemniaków mączystej odmiany
- 75 g sera Red Lancashire (można go zastąpić cheddarem) – do ziemniaków
- pieprz kajeński
- 200 g warzyw liściowych, jak jarmuż, jarmuż toskański, boćwina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Homara kup tego samego dnia. Poproś o zabicie go w sklepie lub włóż na pół godziny przed gotowaniem do zamrażalnika. Zagotuj duży garnek osolonej wody, ostrożnie, ale szybko umieść we wrzątku homara, zanurzając od strony głowy i gotuj przez 8 minut. Wyjmij, zostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na pół i wyjmij mięso. Szczypce możesz zachować do dekoracji lub rozłupać i powyjmować mięso. Wylej z garnka wodę i umieść w nim pancerz homara, zmiażdż za pomocą wałka, wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 do 20 minut, by przeszło tym niewiarygodnym wręcz smakiem.
W tym czasie umyj, oczyść i obierz warzywa, pokrój w bardzo drobną kosteczkę i włóż do rondla, wstawionego na średni ogień, wraz z łyżką oliwy i połową masła. Podsmażaj przez 5 minut, regularnie mieszając, aż warzywa się zeszklą. Wymieszaj z mąką, dodaj musztardę i prosecco. Poczekaj, aż alkohol odparuje, a następnie wlej cienką strużką mleko o homarowym smaku. Podgrzewaj, by powstał jedwabisty sos. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze startym serem, dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
Obierz ziemniaki, większe przekrój. Gotuj w dużej ilości osolonej wrzącej wody przez 15 do 20 minut, do miękkości. Odcedź na durszlaku, zostaw do odparowania, przełóż z powrotem do garnka, utłucz i wymieszaj ze startym serem. Dopraw solą morską i pieprzem kajeńskim, w razie potrzeby – wymieszaj z odrobiną mleka.
Z warzyw liściowych odetnij łykowate łodyżki, liście pokrój w paseczki i rozłóż na dnie brytfanki (o wymiarach 30 x 35 cm). Umieść na nich filety, pokrojone na kawałki na jeden kęs, przegrzebki oraz krewetki, przekrojone wzdłuż na pół. Na wierzchu rozłóż mięso homara. Polej sosem, zakryj warstwą purée, skrop oliwą. Na środku umieść szczypce homara (jeśli ich używasz do dekoracji). Zapiekaj w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź