Dorsz i omułki ze szpinakiem
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 800 g polędwiczek z dorsza, ze skórą
- 1 łyżka oleju
- 1 kg oczyszczonych i przebranych omułków
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 5 listków lubczyku
- 1 łyżka masła + 50 g do sosu
- 200 ml białego wytrawnego wina
- ½ łyżeczki soli
- 4 dymki
- 1 l liści szpinaku
- ½ ząbka czosnku
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczki dorszowe pokroić na porcje. Posmarować skórę olejem, posypać solą. Kawałki dorsza ułożyć na rozgrzanym grillu, skórą do dołu, smażyć przez 3-4 minuty z obu stron.
Dymki przekroić wzdłuż na pół, posolić, upiec na grillu.
Pokroić drobno szalotki i czosnek. Garnek z grubym dnem wstawić na średni ogień, podsmażać szalotki i czosnek przez pół minuty. Włożyć omułki i lubczyk, wsypać sól, wlać wino. Trzymać pod przykryciem na sporym ogniu przez 5-6 minut – do momentu, kiedy omułki się pootwierają. W tym czasie kilka razy energicznie potrząsnąć garnkiem. Wyjąć omułki, pozostały w garnku płyn przelać przez gęste sito. Wlać do rondelka, nieco zredukować, dodać 50 g masła, zblendować na gładko, doprawić solą.
Szpinak z odrobiną czosnku szybko obsmażyć na patelni na maśle, posolić. Podawać z dorszem i omułkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź