Orkiszowe calzone z owocami morza
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej + trochę do podsypywania
- ½ szklanki letniej wody + 3 łyżki
- 10 dkg świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 400 ml śmietany 22%
Farsz:
- 200 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 300 g krewetek
- 300 g tuby kalmara
- 100 g mięsa małży
- 1 cytryna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Owoce morza rozmrozić. Po rozmrożeniu krewetki oczyścić, podobnie z tubami kalmarów, należy usunąć z nich błonę zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. W mięsie omułków mogą znajdować się resztki bisiorów, którymi małż przyczepia się do podłoża, tego też się skrupulatnie pozbyć.
Oczyszczone i osuszone owoce morza posolić, polać sowicie oliwą i wycisnąć do nich ząbki czosnku, dodać też posiekaną natkę pietruszki i wymieszać wszystko dokładnie. Tak przygotowane odstawić do lodówki.
Teraz ciasto. W letniej wodzie, około 32 stopni C, rozpuścić drożdże, dodać cukier, mieszać i odstawić, aż zapracuje.
Dodać oliwę, połączyć zaczyn z suchymi składnikami i dodać sól. Ciasto wyrabiać, aż będzie się odklejać od rąk i będzie trochę rozciągliwe. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut w ok. 27 stopniach C.
W tym czasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać oliwę i dodać posiekany drobno por i czosnek.
Jedno i drugie musi się zeszklić. Do rondla dodać przyprawy, czyli ziele angielskie, liść laurowy oraz anyż.
Jak por i czosnek zmiękną, wyłączyć gaz i dodać tłustą śmietanę, wymieszać dokładnie, dodać jajo, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Lekko podrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką drewniany blat i rozwałkować na duży okrąg. Następnie ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej oliwą.
Dobrze jest przed nałożeniem na pizzę pozbyć się przypraw z białego sosu, czyli wyłowić je widelcem.
Na połowę ciasta nałożyć sos i posypać niewielką ilością sera. Na koniec ułożyć owoce morza, hojnie i obficie. Polać wszystko oliwą, obsypać odrobiną twardego sera. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i przykryć farsz drugą połową ciasta tak, jak się to robi z pierogami, brzegi skleić palcami.
Wierzch posmarować oliwą i wstawić do rozgrzanego do 250 stopni pieca. Piec między 10 a 15 minut, aż owoce morza się zetną, ser rozpuści, a ciasto wraz z serem zarumieni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź