Horapa - owoce morza z makaronem udon
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- ¼ szklanki oleju (najlepiej z orzechów ziemnych, ale może być jakikolwiek inny warzywny, nie oliwa)
- 2 cebule
- zielona fasolka
- brokuły (im więcej kolorów tym potrawa bardziej barwna)
- 5 kropli sosu rybnego
- 1 łyżka sosu jasnego sojowego
- 2-3 łyżki sosu ostrygowego
- 1-2 ząbki czosnku
- kalmary
- kraby ośmiorniczki
- małże
- krewetki
- makaron udon
- świeża bazylia tajska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plastry, smażyć na odrobinie oleju przez 2-3 minuty. Dodać kolorowe warzywa (fasolka zielona, brokuły, papryka) i smażyć również 2-3 minuty aż warzywa będą al dente (lekko przysmażone, ale surowe w środku). Następnie dodać sosy: 5 kropli sosu rybnego, odrobina jasnego sosu sojowego, sos ostrygowy (3, 4 razy więcej niż sojowego). Z sosami proszę ostrożnie, bo są bardzo słone. Pokroić czosnek w plasterki, dodać. Wrzucić do tego owoce morza, makaron udon. Jak wszystko zrobi się gorące udekorować poszatkowaną świeżą tajską bazylią. Dla dodatkowego efektu można dodać kiełki sojowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W