Fasolka szparagowa w sosie sojowym
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 200 g fasolki
- 1 łyżka oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, naszykować miskę z zimną wodą. W tym czasie oczyścić fasolkę – nie trzeba wcale odcinać dwóch końcówek, wystarczy jedynie odciąć stwardniałą część, jeśli taka jest. Gotową fasolką wrzucić do wrzątku, gotować 1 minutę po czym błyskawicznie wyłowić do miski z zimną wodą.
W tym czasie czosnek posiekać, na dnie woka lub patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek wraz z cukrem i smażyć przez 30 sekund do czasu, aż cukier zacznie się lekko karmelizować, a następnie wlać sos sojowy i ocet ryżowy.
Szybko zamieszać, wrzucić odcedzoną fasolkę i mieszać, aby pokryła się sosem przez 2 – 4 minuty.
Podawać jako przystawkę, dodatek do dań głównych lub z ryżem i smażonymi nerkowcami jako danie główne.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź