Pieczona kapusta z sosem BBQ
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
Mieszanka przypraw:
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka papryki slodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- ½ łyżki cayenne
- 1 łyżka kolendry mielonej
- ½ łyżki soli
- ½ łyżki pieprzu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Sos BBQ:
- 1 świeża papryczka chili, z pestkami
- 1 główka czosnku, obrane ząbki
- 10 suszonych śliwek
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 goździków
- 5 liści laurowych
- 3 cm świeżego imbiru
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 szklanka dobrego soku jabłkowego
- ½ szklanki dobrego keczupu
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i czarny pieprz
do podania: ogórek kiszony, sos BBQ
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać przyprawy, zamknąć w słoiczku, potrząsnąć.
Kapustę czerwoną pokroić na ósemki, ułożyć na blasze.
W małej szklance wymieszać 3 łyżki przyprawy z ⅓ szklanki oleju. Przy pomocy pędzelka posmarować kapustę, wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 20 - 25 minut.
Przygotować sos BBQ. Liście laurowe, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy. Następnie sproszkowane dodać do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę i wszystko podsmażać przez 2–3 minuty. Dodać cukier i wędzoną paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pozostałe składniki. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przelać do słoików, marynować w nim składniki na grilla lub podawać jako sos do gotowych potraw, trzymać w lodówce do 14 dni.
Upieczoną kapustę podawać z sosem oraz ogórkiem kiszonym.
Kapustę czerwoną pokroić na ósemki, ułożyć na blasze.
W małej szklance wymieszać 3 łyżki przyprawy z ⅓ szklanki oleju. Przy pomocy pędzelka posmarować kapustę, wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 20 - 25 minut.
Przygotować sos BBQ. Liście laurowe, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy. Następnie sproszkowane dodać do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę i wszystko podsmażać przez 2–3 minuty. Dodać cukier i wędzoną paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pozostałe składniki. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przelać do słoików, marynować w nim składniki na grilla lub podawać jako sos do gotowych potraw, trzymać w lodówce do 14 dni.
Upieczoną kapustę podawać z sosem oraz ogórkiem kiszonym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W