Gołąbki w liściach chrzanu
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Gołąbki
Składniki:
- kilka liści chrzanu
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu basmati
- 15 śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki małych kaparów
- 2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki soli
- szklanka niesłodzonego soku jabłkowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wycinamy twardą część liści chrzanu i zalewamy je wrzątkiem by zmiękły. Śliwki kroimy w paski i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy sól, pieprz, oregano i sos sojowy. Dorzucamy kapary, mieszamy i dodajemy ryż. Smażymy przez chwilę i odstawiamy na bok. Nakładamy niewielką ilość na odsączonych liściach i szczelnie zawijamy. Wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem z jabłek i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Podajemy polane jeżynami z pigwą na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gołąbki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W