Placuszki z liści jasnoty białej

Placuszki z liści jasnoty białej
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 l posiekanych liści jasnoty białej lub pokrzywy zwyczajnej
  • 300-400 g mąki
  • 70 g cukru
  • 5 g soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Liście umyć i posiekać drobno, do garnka wrzucić jajka, roztrzepać i dolać taką samą ilość wody, wsypać liście, cukier i sól i wymieszać z jajkiem, potem wsypywać porcjami mąkę, mieszając. Dodać wody, tak, aby mieszanina była kleista, ale nie wodnista. Smażyć na patelni na tłuszczu jak racuchy lub placki ziemniaczane.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA