Barszcz biały według Jakubiaka na maślance z pieczonym czosnkiem, młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne, Barszcz
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki na żur:
- 2 włoszczyzny
- 2 główki czosnku
- 1,5 kg wędzonych żeberek
- 1 kg wędzonego boczku
- 1 kg białej kiełbasa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- świeży majeranek
- 1 l maślanki
Składniki na jajka sadzone i ziemniaki:
- 1 kg ubitych ziemniaków z masłem
- 6 jajkek zielononóżek
- 2 łyżki masła
Domowy zakwas:
- 3/4 l ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- skórka lub dupka chleba razowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do słoika lub kamiennego naczynia wsyp mąkę i zalej ją ciepłą wodą. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Czas na żurek: Czosnek zawiń w folię aluminiową i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 15 – 20 minut. Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przesmaż w suchym garnku aż zacznie się przypalać. Wrzuć żebra, kiełbasę, boczek, listek laurowy, ziele i suszone grzyby. Całość zalej wodą. Dodaj upieczony czosnek. Po około 20 minutach od zagotowania wyjmij kiełbasę i pokrój ją w talarki. Resztę wywaru gotuj na małym ogniu jeszcze około 1,5 godziny. Gdy bulion będzie gotowy odcedź go i dopraw solą i pieprzem. Boczek, żebra posiekaj w kostkę lub porwij na małe kawałki. Do zimnego zakwasu, dodaj maślankę, kawałek razowego chleba, kiełbasę, boczek, żebra, warzywa i wywar. Dopraw solą i pieprzem. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 -15 minut. Jajka usmaż na sadzone. Podawaj je z ziemniakami obok żurku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Barszcz
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W