Rosół z kury na ostro z makaronem, chilli, imbirem i ostrą papryczką
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- korpus z jednej wiejskiej kury ze skrzydełkami i nóżkami
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 niedużego selera
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- por
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 goździki
- 10 ziarenek pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 litry wody źródlanej
Składniki na rosół na ostro z imbirem i chilli:
- litr gotowego, przecedzonego rosołu
- 100 ml wermutu
- ostra papryczka chilli
- 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
- po 80 g makaronu chilli na porcję
- 150 ml śmietanki kremówki
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- mały pęczek mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Opłucz mięso. Umyj i obierz warzywa, opal cebulę na ogniu. Włóż wszystkie składniki rosołu do dużego garnka, zalej wodą, wstaw na najmniejszy gaz. Kiedy rosół się zagotuje zmniejsz jeszcze bardziej ogień i gotuj, a właściwie zaparzaj wywar pod przykryciem przez 3-4 godziny. Ugotowany rosół dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem.
Zakwaś śmietankę sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut aż zgęstnieje. Pokrój chilli, możesz użyć po kawałku papryczek różnych kolorów, rosół będzie ładniejszy. Obierz i pokrój w cieniutkie plasterki imbir. Posiekaj miętę. Do rosołu wrzuć imbir i chilli, wlej 100 ml wermutu, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Ugotowany al dente przelej zimną wodą. Podawaj rosół z makaronem. Oddzielnie podaj miętę i śmietanę, które łagodzą ostrość zupy.
Zakwaś śmietankę sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut aż zgęstnieje. Pokrój chilli, możesz użyć po kawałku papryczek różnych kolorów, rosół będzie ładniejszy. Obierz i pokrój w cieniutkie plasterki imbir. Posiekaj miętę. Do rosołu wrzuć imbir i chilli, wlej 100 ml wermutu, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Ugotowany al dente przelej zimną wodą. Podawaj rosół z makaronem. Oddzielnie podaj miętę i śmietanę, które łagodzą ostrość zupy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W