Pierś kacza z glazurowaną marchewką – Edyta Kądziela

Pierogi z podhalańskim serem górskim
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 pierś kacza
  • 2 średnie marchewki
  • łyżka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słodu buraczanego lub melasy
  • 150 ml sosu sojowego
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowując pierś nacinam ją od strony skóry co kilka milimetrów, uważając, żeby nie naciąć mięsa, solę, pieprzę i zanurzam ją w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, słodu buraczanego lub melasy, startego imbiru, czosnku i posiekanego chili. Odstawiam kaczkę i w tym czasie obieram marchewki i tnę w plastry pod kątem na ok. 2 cm grubości. Wstawiam wodę, doprowadzam do wrzenia i wrzucam marchewki na kilka minut do wrzątku. Odcedzam i przelewam zimną wodą. W rondlu rozgrzewam masło, dodaję imbir i słód buraczany, wrzucam marchewkę, gotuję kilka minut i odstawiam z ognia pod przykryciem, żeby trzymała temperaturę. W trakcie przygotowywania marchewki kładę pierś od strony skóry na rozgrzaną, suchą patelnię, czekam, aż wytopi się tłuszcz, a skóra będzie złocista, na chwilę odwracam na drugą stronę, by białko się ścięło. Kaczkę zdejmuję z patelni, wkładam do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C - piekę 20 minut. Wyjmuję pierś z piekarnika, daję jej ostygnąć, później kroję na plastry i podaję z glazurowaną marchewką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA