Curry z ziemniaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- Mieszanka przypraw panch phoron:
- 1:1 czarnuszka, gorczyca, fenkuł, kozieradka, kumin
- (4 łyżki mieszanki)
- 1,4 kg ziemniaków
- olej
- kawałek imbiru
- kawałek chili
2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
do podania: świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować mieszankę przypraw. Wymieszać w słoiku po 1 czubatej łyżce, wstrząsnąć.
Na dnie garnka uprażyć przyprawy, przesypać do młynka lub moździerza i rozetrzeć.
Ziemniaki obrać i pokoroić w grubą kostkę. Na osobnej patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić ziemniaki i smażyć je do momentu, aż będą złote. Odłożyć na bok.
Imbir oraz chili posiekać. Na dnie garnka po przyprawach rozgrzać olej i dodać imbir i papryczkę chili. Smażyć 1 - 2 minuty, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez parę minut.
Odkryć garnek, dodać podsmażone ziemniaki i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i w razie potrzeby odparować nadmiar wody. Dodać wszystkie pozostałe pozostałe składniki, wymieszać i gotować ostatnie 3 - 5 minuty. Podawać ze świeżą kolendrą.
Na dnie garnka uprażyć przyprawy, przesypać do młynka lub moździerza i rozetrzeć.
Ziemniaki obrać i pokoroić w grubą kostkę. Na osobnej patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić ziemniaki i smażyć je do momentu, aż będą złote. Odłożyć na bok.
Imbir oraz chili posiekać. Na dnie garnka po przyprawach rozgrzać olej i dodać imbir i papryczkę chili. Smażyć 1 - 2 minuty, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować pod przykryciem przez parę minut.
Odkryć garnek, dodać podsmażone ziemniaki i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i w razie potrzeby odparować nadmiar wody. Dodać wszystkie pozostałe pozostałe składniki, wymieszać i gotować ostatnie 3 - 5 minuty. Podawać ze świeżą kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W