Indonezyjskie placki z kukurydzy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki, Dania wegańskie
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 1 łodyga selera
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- garść kolendry
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ryżowej
- ½ łyżeczki soli
- ⅔ łyżeczki białego pieprzu
- ⅔ - 1 szklanki wody
oraz: olej do smażenia i ostry sos do podania
Sos:
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, bez pestek
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki syropu z agawy
- ¼ szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kukurydzę oskrobać z ziaren w misce; seler posiekać, szalotkę, czosnek oraz kolendrę posiekać i dodać do ziaren kukurydzy.
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić i przygotować sos.
Posiekać chili, czosnek oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. W miseczce połączyć sok z limonki, syrop z agawy, wodę oraz sos sojowy i dodać pokrojone składniki, wymieszać i odstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć malutkie placki, odsączać na papierze i podawać z sosem.
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić i przygotować sos.
Posiekać chili, czosnek oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. W miseczce połączyć sok z limonki, syrop z agawy, wodę oraz sos sojowy i dodać pokrojone składniki, wymieszać i odstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć malutkie placki, odsączać na papierze i podawać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W