Indonezyjskie placki z kukurydzy

Indonezyjskie placki z kukurydzy
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki, Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 łodyga selera
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kolendry
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅔ łyżeczki białego pieprzu
  • ⅔ - 1 szklanki wody
oraz: olej do smażenia i ostry sos do podania
Sos:
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, bez pestek
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kukurydzę oskrobać z ziaren w misce; seler posiekać, szalotkę, czosnek oraz kolendrę posiekać i dodać do ziaren kukurydzy.
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić i przygotować sos.
Posiekać chili, czosnek oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. W miseczce połączyć sok z limonki, syrop z agawy, wodę oraz sos sojowy i dodać pokrojone składniki, wymieszać i odstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć malutkie placki, odsączać na papierze i podawać z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA