Placki gozleme ze szpinakiem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 2)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 10
Składniki:
- 300 g mąki i trochę do podsypania
- 200 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g fety
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ok. 1 szklanki rozpuszczonego masła
- skórka z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę, wodę i sól wyrabiamy przez ok. 7 minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na porcje, formujemy z nich równe kulki i odkładamy przykryte ściereczką, aby odpoczęły, na min. 15 minut.
Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni, dodajemy czosnek pokrojony na plastry i po chwili dodajemy do niego partiami szpinak, doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz opcjonalnie startą na drobnej tarce skórką z połowy cytryny.
Podsmażamy szpinak do czasu, aż zwiędnie i odparuje z niego nadmiar wody. Przekładamy go do miski, pozostawiamy do przestudzenia. Następnie wkruszamy do szpinaku ser feta i dodajemy rozdrobnioną mozzarellę. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania placków.
Każdą z kulek ciasta rozwałkowujemy podsypując mąką, najcieniej jak się tylko da. Na środek placka kładziemy przestudzony farsz (ok. 2 łyżek) i zamykamy całość tworząc prostokątną kopertkę. Następnie delikatnie przekładamy na mocno rozgrzaną, szeroką patelnię bez dodatku tłuszczu. Jak tylko placek się lekko podrumieni, odwracamy go na drugą stronę. Wierzch smarujemy masłem, po chwili ponownie odwracamy, drugą stronę smarujemy masłem, chwilę przypiekamy i znów odwracamy.
Gozleme jest gotowe, gdy lekko spuchnie, nabierze ładnych, brązowych plamek, które będą chrupiące. Podajemy od razu i szykujemy kolejną porcję.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź