Pancakes z sosem waniliowym i kremem orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- Zgrillowani 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Placki i placuszki, Dobre dla dzieci
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 375 ml mleka
- 75 g roztopionego i wystudzonego masła
- szczypta soli
- olej rzepakowy rafinowany
- do zabarwienia ciasta: puree ze szpinaku/koncentrat buraczany/kurkuma
Krem z masła orzechowego:
- 150 g gładkiego masła orzechowego
- 250 g mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki (schłodzonej)
- 60 g cukru pudru
Sos waniliowy:
- 125 ml śmietanki
- 125 ml mleka
- 60 g cukru
- laska wanilii
Dodatki:
- świeże owoce (ananas, maliny, czarne porzeczki, itp.)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krem: Masło orzechowe i serek mascarpone ubijamy do połączenia składników, dodajemy cukier puder i ponownie chwilę ubijamy. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do kremu orzechowego i delikatnie mieszamy.
Sos: Laskę z wanilii kroimy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka. Zagotowujemy mleko i śmietankę wraz z ziarenkami i laską wanilii. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do masy z żółtek powoli wlewamy cienkim strumieniem mleko. Całość przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje.
Pancakes: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Dania z grilla
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W